OAK EDGE – GUILDFORD

Wrap-around ground floor extension with loft conversion and refurbishment in a conservation area in Guildford.

 

The homeowners of this 1930’s detached house, located close to Guildford town centre, approached us to design a ground floor extension that would enlarge their kitchen and dining space, whilst also adding a seating area, boot room and office as both parents work part of the week from home.  We were also asked to add an en-suite bedroom in the roof space and replan the front garden and drive.

 

The design includes a ground floor extension which wraps around the western corner of house and replaces a small brick outbuilding used for storage which was constructed close to the house.  Wrap-around extensions can be contentious, especially in a conservation area, but this proposal gained planning approval due to the articulation of the form based on proportions of the existing bay projections, where seating and office spaces are expressed against recesses to the boot room and kitchen.  Internally a skylight is positioned to draw the eye into the seating space which like the study, projects into the garden blurring the boundary between internal and external spaces.  Proposed materials were required to complement the existing house, including load-bearing oak window frames which reference the oak posts to the existing front porch.

020 3411 5536
INFO@TE-ARCHITECTS.COM

Battersea Studios
80 Silverthorne Road
London SW8 3HE